Száraz sóterápia, sószoba

Előzetes bejelentkezéshez kötött: +36 (20) 290-1230

A só latinul sal, ami a sol szóból ered. Sol jelenti magát a víz – sóoldat, valamint a napot is. A víz – sóoldat “Sole” nem más, mint folyékony napfény. A só nem más, mint folyékony napenergia, mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Vízből és sóból napfényenergia segítségével létrejöhetnek komplikált molekulakötések, mint pl.: vitaminok, fehérjék

Tudta-e, hogy

– az emberi test több mint 70 %-a víz.
– Már több mint száz évvel ezelőtt bebizonyították (Dr.Wilhelm Schüssler) hogy az emberi holttest elégetésekor keletkező hamu azon ásványi sók összessége, melyből az emberi test felépül.
– Az anyaméhben levő magzatvíz egy 37°C-os 1 %- s só oldat.
– A vér és a könny 1 %-os sóoldat, ami azonos az őstenger só koncentrációjával.
– Az emberi agy 90 %-a víz.
– Só nélkül az emberi agy nem lenne képes egyetlen egy gondolat megformálására sem.

Az emberi szervezet vízből és sóból áll. A só alatt, nem a mindenki számára ismeretes, finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló természetes egységében meghagyott sókat, bányászott sók illetve tengeri só. Só és só között nagy minőségbeli különbség van, aszerint, hogy milyen minőségben és mennyiségben tartalmazzák a különböző elemeket. Ugyanis a természetes egységében meghagyott sókban megtaláljuk a periódusos rendszer mind 92 természetes elemét, kivéve a nemesgázokat. A természetes egységében meghagyott só nemcsak a nátrium – kloridot tartalmaz, hanem a másik 82 elemet is.

Ha só kristályt egy pohár vízbe teszünk, az feloldódik. A végtermék egy sóoldat, amely se nem só, se nem víz. Ha ezt az oldatot hagyjuk elpárologni, újra visszakapjuk a só kristályokat. A só, ezen képessége teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek a sót nem kell felbontania. Minden nemű élelmiszert először fel kell bontanunk építő elemeire, hogy abból valami mást, ujjat képezzünk. A keményítő átalakul cukorrá, fehérje aminosavakká, a zsír glicerinné. A só marad só, ionos formájában, a sóoldatból mindig közvetlenül a rendelkezésünkre áll. A só koncentráció biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek közötti anyagcserét teszi lehetővé. A só nélkül nem lennénk képesek egyetlenegy gondolat megformálására sem, ugyanis az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő Kálium és Nátrium elemek jelen vannak. A só egy élelmiszer különleges képességekkel és tulajdonságokkal, melyek az élethez szükségesek. A természetes egységében meghagyott kristálysóban megtaláljuk mind azt, ami esetleg hiányzik szervezetünknek pl.: nyomelemek, frekvenciaminta. Azt hogy a só életfontosságú, már őseink is tudták. A só lelőhelyeket mindig gondosan őrizték, aki a sóval rendelkezett annak hatalma és pénze volt. A sót fehér aranynak is nevezi.

 

De nézzük csak milyen helyiségek is lehetnek sóból?

A sókamra egy olyan helyiség, melynek falai, himalájai sóbányákból származó kristálysó tömbökkel, kristálysó téglákkal vannak kirakva.  A sókamrában egy kristálysó ionizátor  vagy só párásító himalájai kristálysó oldatot párologtat el. Ezáltal a levegő sós, tökéletesen por és ingermentes, erős antiallergén és antibakteriális hatású. A körülöttünk levő só egy harmonikus, nyugtató rezgést biztosít. A légtérbe porlasztott só részecskék, pedig gyógyítólag és megelőzőleg hatnak a légúti megbetegedésekre (asztma, légcsőhurut, allergia, szénanátha stb.). A só gyulladáscsökkentő hatással van, mind az ízületi gyulladásokra, mind a bőr problémákra, ekcémára, pikkelysömörre stb.

A só, mind kémiai, mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású, így gyógyítólag hat továbbá pl. a vérnyomás problémákra, alvászavarokra, a vesére, az idegrendszerre, a hormon háztartásra, a vér méregtelenítésére, az öregedési folyamatok lelassítására. A megvilágított sókristályok színei gyógyító és stressz oldó hatásúak. A sókristály rendező erejéből fakadóan, a hyperaktív gyerekeknél rövid idő alatt csökkenek, illetve megszűnnek a koncentrációs és alvás zavarok.

Sóbarlangról akkor beszélünk, ha a helyiség minden oldala és a padló is sótéglákkal, sófallal, sóhomokkal van burkolva.

Sókabin­nak pedig azt a helyiséget nevezzük melyben a sótéglákat különböző alakzatokban (piramis, falrész stb.) helyezzük el. Ez rendszerint kisebb lambéria burkolattal ellátott kabin, melyben a lehető legtöbb felületet borítunk be sóval. Jellemzően magáncélú felhasználásra, vagy kisebb közösségek számára ajánlott.

A sóterápiás helyiség hőmérsékletét 30-35 fok közé kell beállítani, hogy a terápiás hatás elérje a maximális hatásfokát. A sóterápiás hely elengedhetetlen része a kristálysó ionizátor vagy a sópárásító, porlasztó készülék.

A kristálysó ionizátor egy ultrahanggal működő speciális párásító készülék, mely nemcsak vizet képes elpárásítani, hanem a kristálysó oldatot is. Ehhez egy speciális membránra van szükség, így a levegőben az emelt páratartalom mellett só részecskék is vannak. A kristálysó ionizátor a levegőt megtisztítja, ugyanis a levegőbe kerülő negatív töltésű ionok megkötik a pozitív töltésű porszemeket, valamint neutralizálják az elektromágneses rezgéseket. Két óra használat után a helységben egy neutrális rezgésminta épül fel. Ezen kívül a sótartalmú levegő igen pozitívan hat a bor és légúti megbetegedésekre, mint asztma, szénanátha, allergiás problémák. A sóterápiát és a párásítót a családiházakban a lakótérben is alkalmazhatjuk korlátlanul.

A só – egy ősi orvosság

A só minden élőlény számára életfontosságú ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, Kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli víz háztartásért a Kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növény világban is a gyümölcsök húsának keménysége is a Kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok Káliumot tartalmaznak, az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de szinte sót alig. Ezért fontos a só mindennapos utánpótlása. Só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli víz háztartást. Szerveztünkben alapjában véve két “tenger” van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két “tenger” egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, Káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint egy természetes só fogyasztásával. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli víz háztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet, a sejten kívüli vízből képes, az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.
Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti, tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős.
Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik Hypertonie, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma-cardiale) is. A terápia ezeknél a betegségeknél: a vízhiány megszüntetése. A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével.
Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben-óvintézkedésként, vízhiány miatt- megkötött víztől. Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).

A só csodás hatásai

A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:

A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót. Só védi a sejteket és különösen az agy sejteket az elsavasodástól.
A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik. A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litium a sót próbálja meg helyettesíteni. A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor, mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus Salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminósavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez. A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához. A só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában.

A víz : só aránya nagyon fontos. Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztásmellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse. A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató. Cukor betegségnél a só segít a vér cukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat. A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez. A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában. A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához. A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose) A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést. A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához. A só a köszvény és az arthritis (ízületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be. A só megakadályozza az izomgörcsöket. A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez.
Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza. Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez. A só mivel szerepet játszik a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket. A só fontos a libido megőrzésében. A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést. Valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze. A só megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.

Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok Kálium. A Magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán- sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a Nátrium és Kálium egyensúlyát fenntartsuk. Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.

A kristálysó ionizátor hatásai

Egy 180 m3-es zárt térben a levegő 0,1-5,0 ľm nagyságú részecskéinek számát 8 órás
üzemidő alatt a kiindulási részecskeszámhoz viszonyítva mintegy 50%-kal csökkenti.
Folyamatos üzemeltetéssel a tisztító hatás tovább növelhető.
Abszorbens adalékok alkalmazásával a részecskeszám további csökkentésén túl
mikrobiológiai hatás érhető el: csíra, gomba, vírus baktérium semlegesítése.
A mikrobiológiai részecskék számát 7-47%-kal csökkenti.
Az influenzavírusok 97-99%-át semlegesíti.

Fontos tudnivalók:

 • a szennyeződést elnyeli, megszűri a belső tér levegőjét, és tisztítva áramoltatja vissza
 • a szagok nem csapódnak ki a berendezés belső falára, így nem áraszt kellemetlen szagot
 • szinte teljesen leválasztja a levegőben lebegő zsírmolekulákat
 • teljesen eltünteti a dohányfüstöt
 • kiszűri a levegőből az allergiát okozó anyagokat
 • illóolajat használva üzemeltetésekor kellemes illatot termel a helyiség légterében,
 • a kellemetlen szagok, vagy konyhaszag helyett
 • a helyiség minden pontján a hőmérséklet és a páratartalom állandósul
 • használata nem jár huzattal
 • igen kicsi az elektromos energia igénye. (2,6-23 W)
 • üzemeltetése alacsony költségű  3-5 Ft /nap
 • egy 52 m3 kapacitású készülék éves adalékanyag szükséglete 0,7 dl.
 • könnyen tisztítható, karbantartható, különösebb műszaki szakértelmet nem igényel
 • a készülék folyadéktároló részét és a szűrőt ajánlatos heti rendszerességgel tisztítani
 • a megszűrt szennyeződés könnyen eltávolítható (a szűrőt a berendezésből kiemelve egyszerűen, folyó meleg vízzel, enyhe mosószerrel kimossuk)
 • a szűrő élettartama minimum 6-12 hónap